Anna Johanna Gille

Nu har jag hållit er på sträckbänken ett litet tag om vem den där Johanna Gille egentligen var. Eller, vad jag har kommit fram till efter allt mitt myckna letande och sökande i alla fall.

Jo, till slut hittade jag en Anna Johanna Gille som föddes den 31 augusti 1809 i Österbybruk. Dessa uppgifter stämmer så när som på ett år med den åldersuppgift som anges för Johan Mauritz moder i samband med hans födelse. Anna Johanna Gille föds som sladdbarn när modern Jana Lisa Bodeau  är 44 år gammal. Den lilla nyfödda flickan är då 12 år yngre än sin närmsta syster. Fadern, Claes Abraham Gille är mästerräckare vid bruket. Båda föräldrarna kommer från kända vallonsläkter som kan härledas hela vägen tillbaka till de valloner som invandrade till Sverige i  början eller mitten av 1600-talet. Vad innebär det att vara räckare kan man ju undra? Jo, vallonforskaren Stig Geber beskriver det så här:

Vallonsmidet skedde i två steg. I det första bearbetade smältarsmeden ett stycke gjutjärn i elden under lufttillförsel tills kolhalten sjunkit och järnet blivit smidbart. En stor järnklump överlämnades då till räckarsmeden som värmde stycket vidare och smidde ut långa järnstänger av ungefär 1/2 x 2 tum. Det var detta stångjärn som sedan till stor del exporterades. Vallonjärnet var berömt för sin höga kvalitet.”

I Österbybruk finns den gamla vallonsmedjan bevarad och på den här bilden visar en av de sista smederna, Hasse Gille, hur det går till.

I Österbybruk finns den gamla vallonsmedjan bevarad och på den här bilden visar en av de sista smederna, Hasse Gille, hur det går till.

Nu var det tyvärr så illa att fadern dog i nervfeber (tyfus) när Anna Johanna bara var 3 år gammal. De två äldre syskonen Jan Abraham och Cajsa Maja flyttar båda hemifrån under åren som nu följer och snart är det bara Anna Johanna och hennes mor kvar. Det verkar som om de får bo kvar i sin bostad flera år, trots att den hörde samman med smedsyrket, men sedan måste de byta till vad som verkar vara änkebostaden.

År 1826, när Anna Johanna är 17 år gammal dör modern i vattusot eller lungsot (där skiljer sig uppgifterna åt i dödboken och husförhörsboken). Hon måste då klara sig själv och tar tjänst som piga hos brukspatron på Österbybruks herrgård.

Film - Österbybruk Herrgård flygfoto 1958, vykort

Efter bara något år flyttar hon vidare till Uppsala. Tyvärr har jag inte kunnat finna henne annat än i Uppsala domkyrkoförsamlings inflyttningsbok. Vart i Uppsala hon hamnar eller hur länge hon blir kvar där är fortfarande en olöst gåta.

Nästa sak vi vet är att hon föder sin son Johan Mauritz Gille i Stockholm år 1843 och att hon då bor på Öfra Qvarngränd 10 i Hedvig Eleonora församling. Kom hon till Stockholm för att hon väntade ett oäkta barn eller hade hon kommit redan tidigare? Kanske såg det Stockholm hon kom till ut så här:

Ladugårdslandet

Hon får ytterligare ett barn, dottern Lovisa Vilhelmina Gille år 1845. Även dottern blir omhändertagen via Allmänna barnhuset i Stockholm och fosterhemsplaceras i Uppsala-trakten. Varken dottern eller Anna Johanna har jag lyckats finna i kyrkböckerna för den här tiden. Däremot hittade jag ytterligare handlingar om Lovisa Vilhelmina på Stadsarkivet. Där framgick det att hennes moder, ogifta Johanna Gille var oförmögen att bidra till barnets underhåll och att fadern var förre artilleristen Qvarnström. Eftersom han saknade arbete och skulle avsändas till kronoarbetskåren, fanns ingen annan utväg än att lämna dottern till Allmänna barnhuset. Men, varför finns inte Anna Johanna Gille i kyrkböcker eller mantalslängder i Stockholm för den här tiden? Man förstår ju att hon hamnat i ytterst svåra omständigheter sedan hon kom till Stockholm. Två barn, med sannolikt två fäder på kort tid. Ingen försörjning vad det verkar som? Sålde hon sig själv för att få pengar? Hamnade hon också i någon form av arbetsinrättning, fängelse eller sjukhus? När sonen omhändertogs var det ju pga moderns sjukdom och vid dotterns omhändertagande verkar den ekonomiska situationen vara den primära orsaken.

Hur som helst finner jag inga spår av henne förrän år 1851. Mellan åren 1851 och 1854 återfinns hon på Öfra Qvarngränd 11, och hittas så väl i mantalslängder som husförhörsböcker. Nu har hon sällskap med före detta artilleristen Mattjas Dalberg och de får 1854 sonen Johan Leonard. Anna Johanna är då 44 år gammal. Födelseuppgifterna för Anna Johanna i mantalslängder och husförhörsböcker stämmer helt med de från Österbybruk. Med hjälp av mantalsuppgifterna, där både gatuadress och kvartersnamn står angivna, begriper jag nu att jag letat i fel kvarter efter henne. Övra Qvarngränd 10 låg inte i kvarteret Kronqvarn utan i kvarteret Trojenborg och Övra Qvarngränd 11 låg tvärs över gatan i kvarteret Lerlafven. Tyvärr gjorde denna upptäckt inte det lättare för mig att hitta henne under de försvunna åren.

Kvarteret Lerlafven 1850

Egentligen har jag ju inga 100% bevis för att den Johanna Gille som får barnen Johan Mauritz och Lovisa Vilhelmina är samma Anna Johanna Gille som föds i Österbybruk, flyttar till Uppsala och senare dyker upp 1851 på adressen tvärs över gatan på Öfra Qvarngränd. Men erfarna vallonsläktsforskare på släktforskardagarna i Köping tyckte att det var tillräckligt många saker som överenstämde för att vi ska kunna känna oss övertygade om att det är så.

Efter att Anna Johanna har fått sin son Johan Leonard försvinner hon igen. Inte heller sonen har jag kunnat hitta någonstans. Hon är borta i 10 år innan hon år 1864 plötsligt dyker upp på en adress som ägs av Stockholms stads fattigvårdsnämnd, Jungfrugatan 13 på övre Ladugårdslandet. År 1866-1868 hittar man henne på Skeppargatan 43 i kvarteret Kronqvarn, år 1870 på en grannadress i samma kvarter (men då med födelsedatumet 1806-10-30) och slutligen 1873 finns hon på Skeppargatan 41. Det är det sista jag hittat om henne. Då är hon 63 år gammal. Var och när hon dör och var hon har tillbringat alla sina ”försvunna år” är fortfarande ett mysterium. Det kommer säkert att bli fler timmar på Stockholms stadsarkiv, för denna kvinnas öde har jag svårt att släppa!

Lämna en kommentar